Lieve Blancquaert

About the Speaker
  • Profession
    Fotograaf
  • Web Sites

Lieve Blancquaert, Europees Canon Ambassadrice sinds begin 2018, vertelt over haar blik op de wereld vanachter de lens: “De aanwezigheid van een camera verandert alles. Zodra de lens zich richt op de wereld, start een proces van kijken, wachten en uiteindelijk keuzes maken. Het leven van een fotograaf draait continu om het maken van keuzes. En het is net heel interessant om te kijken en na te denken over de subjectiviteit van die keuzes.”

Lieve Blancquaert (°1963, Wetteren) is een van de bekendste en meest gevraagde fotografen van Vlaanderen. Sinds begin 2018 is zij bovendien officieel Ambassadrice van Canon Europa.

Als fotografe heeft ze een eigen stijl, waarbij ze niet in één hokje geplaatst wil worden, maar reeds twintig jaar haar eigen weg volgt. Maatschappelijk engagement speelt daarbij een centrale rol. Via haar fototoestel zet ze zich af tegen verschillende vormen van onrecht, vooral onrecht dat vrouwen wordt aangedaan. In haar carrière werkte Blancquaert al mee aan enkele boeiende boeken en televisieprogramma’s, zoals Mijn status is positief (2006, Globe – over het aidsprobleem in Europa en Afrika), Birth Day en Wedding Day (2015, uitgeverij Hannibal – boek bij het gelijknamige programma op VRT).