Toon Grobet

About the Speaker
  • Profession
    Fotograaf
  • Web Sites

Toon Grobet is sinds 1993 gespecialiseerd in architectuur fotografie.

Hij werkt voornamelijk in België in opdracht van Belgische en internationale klanten uit de bouwsector. Zijn werk wordt wereldwijd gepubliceerd in gespecialiseerde tijdschriften  en  op websites.

Tijdens zijn studies fotografie liep hij stage bij een Nederlands bureau voor architectuurfotografie.Al snel realiseerde hij beelden die afweken van de beeldtaal van het bureu die onmiddellijk werden opgepikt en gepubliceerd in de vakpers. In 1993 vestigde Grobet zich in Antwerpen als zelfstandig fotograaf, gespecialiseerd in architectuur, industrie en kunst.

Tijdens de jaren ‘80 en ‘90 was architectuurfotografie in de lage landen vooral registrerend. Met uitsluiting van enkele uitzonderingen zoals Jan Versnel, Kim Zwarts en Sybolt Voeten. Versnel had een sterke technische bagage en een artistieke inslag. Zwarts neigde steeds meer naar een pure kunstzinnige benadering. En Voeten hanteerde een meer commerciële stijl en betrok, soms tot in het absurde, mensen en context bij de architectuur. Grobet lijkt dit alles te combineren. Zijn werk is erg verscheiden en heeft een herkenbare stijl. Zijn grafische architectuurbeelden zijn kenmerkend en typerend.

In de loop van de jaren ontwikkelde hij in de marge van zijn opdrachten een aparte benadering: Als de opdracht en architectuur het toelaat realiseert hij abstracte composities van voor de architectuur determinerende details. Een fotografische synthese die vaak iconische beelden opleverde.